Horizon Atelier

'De Horizon Tussen De Oren'

Je horizon, daar sta je altijd en ontegenzeggelijk precies middenin. Maar: wijd open, of het kan wel wat verbreed, nog een behoorlijk eind te gaan of vér achter de rug, je hebt je ergens naar toegedraaid of juist van afgekeerd – en dat dan nog letterlijk of in verbeelding, gedachteloos of bewust… Er bestaat geen parameter te veel om te markeren waar je staat in het leven. Ruimte in de breedste (diepste!) zin; het is de bedding voor jouw verhaal, de arena om richting te nemen. Hoe ‘zien’ wij onze horizon? 

Het Horizon Atelier is een filosofisch project waarin ik mijn artistieke producties met het thema ‘de mens en zijn ruimte’ onderbreng: een project in het teken van inzicht- en ideevorming rond innerlijke oriëntatie. In studie (philosophy of humanity & culture), denk- en schrijfwerk en creatie vormt het Horizon Atelier een verhalende verkenning van ‘de horizon tussen de oren’. 

Horizon Atelier: Leuvehaven Rotterdam

Al een paar jaar geleden leerde ik de Leuvehaven in Rotterdam kennen als een unieke plek waar werelden samen lijken te komen. Een fleurig, spannend Niemandsland, of… juist ruimte van Iedereen? Deze zomer liep ik daar langs de paviljoens – of eigenlijk meer kale ruïnes van staal en glas en een enkele gekleurd-houten-vloer – in afwachting van hun sloop om ruimte te maken voor een gloednieuw Leuvepaviljoen. Een leegstaande ruimte lonkte mij toe (ja, die ene met die gekleurde vloer!) Een ruimte, die ronduit ideaal zou zijn als Horizon Atelier! … Of..?  

Neem een luisterkijkje achter de schermen van een zomerse operatie, die overgaat in een vervolgverhaal over hoe deze plek zich als openbare ruimte zal gaan hernieuwen.

Zit je op mobiel? Kies voor ‘Luister in browser’.

Laatste aflevering:

# 4. Langzaam

November in de Leuvehaven. Deel 4 geeft even de tussenstand: waarin het leven langzaam gaat, (nog geen bulldozer te zien in elk geval), waarin deze ‘ruimte’ dus nog even (bijna) onaangetast is en het waterige zonnetje dat doorbreekt na de regen als vanouds het décor uitlicht.

# 1. Een dagje Rotterdam

Leuvehaven deel 1. Waarin mijn locatiebezoek van maandag 5 augustus live wordt vastgelegd en er iets over mijn fascinatie voor deze plek te horen valt; als opwarmertje voor het plan dat ik heb opgevat: een audioverhaal over de Leuvehaven.

# 2. Warmdraaien

Opmaat voor een audioverhaal over de Leuvehaven deel 2: Waarin zich het vervolg voltrekt rond de huur van het atelier. Waarin ‘wat ik hier te zoeken heb’ iets meer contour krijgt met de voorbereidingen van mijn Horizon Atelier ‘in actie’ bij het Maritiem Museum tijdens de Wereldhavendagen en het podcast-wise nog steeds een beetje warmdraaien is.

# 3. We zijn begonnen

Deel 3 van het Leuvehaven-verhaal: Waarin ‘welke richting het verhaal moet krijgen’ de hamvraag is en we ‘ruimte’ zoals het mij aantrekt ongetwijfeld later nog zullen bespreken. Waarin ‘een magisch doorkijkje in de tijd’ en een ‘fictief adres’ ook aan het verhaal zijn ontglipt (maar er niet zijn uitgeknipt). Waarin ik dan misschien een toontje lager zing maar de titel ‘durf te mislukken’ toch niet van toepassing is!

Wordt vervolgd.

Horizon Atelier:

workshop maritieme verbeelding

Hoe vaar jij; gaat het je voor de wind of zit je aan de grond? Onze taal staat bol van de maritieme beeldspraak. Vanuit nieuwsgierigheid naar de zeggingskracht van maritieme beelden, verzorgde ik tijdens de afgelopen Wereldhavendagen een Horizon Atelier ‘in actie’, een luchtige workshop maritieme verbeelding in de tent bij het Maritiem Museum. 

Hoe is het zicht vandaag? Is het nog ver? En, hoe heet je eerstvolgende haven…? Kortom, wat weet jij over… jouw horizon? Vanuit hun eigen ‘schip op zee’ deelden vele mensen van alle leeftijden hun antwoorden spontaan met ons, of schreven deze meer bedachtzaam op kaartjes, of op tafel. Uitwerking van deze dieptepeiling volgt!

Horizon Atelier: literaire fictie

In stille (vaak avondlijke) uren schrijf ik aan twee fictie-manuscripten: een hoopvolle hopeloze liefdesgeschiedenis, en een spannende filosofische hallucinatie. Aan deze twee zeer verschillende verhalen wordt gewerkt onder het Horizon Atelier; het project waarin de achterliggende ideeën over tijd, ruimte, verbeelding en ‘verhaling’ worden bestudeerd, ontwikkeld en vormgegeven. Op de sites van deze verhalen zijn fragmenten te lezen.

Liefde met een grote L

‘Pas veel later ben ik gaan begrijpen dat er dingen zijn die je pas veel later gaat begrijpen.’

‘Liefde met een grote L’ is een droefgeestig verhaal over
een verborgen liefde en 
vriendschap sluiten met jezelf. Fragmenten zijn online te vinden, vrij van chronologie, 
in de vorm van audio
bites van de fictieve hoofdpersoon en
haar Instagram. 

Zie: liefdemeteengrotel.nl

Je weet niet half - Whatsuponatime

Soms is het precies wat je nodig hebt, een goed gesprek met een vreemde. Maar welk verhaal vertel je dan?  

‘Je weet niet half’ is een eigentijdse horizon-verkenning van twee personages die elkaar niet kennen, in de vorm van een dichterlijke novelle over eigenheid en het ‘maken’ van verhaal.

Zie: whatsuponatime.nl

Horizon Atelier: studie filosofie

In augustus 2019 ben ik gestart met de pre-master Philosophy of Humanity & Culture aan de Universiteit van Tilburg (deeltijd). In de aanloop naar een studie filosofie heb ik sinds januari 2018 mijn inventarisatie van interessante bronnen bijgehouden op Instagram @HorizonAtelier.

Heb je vragen of wil je meer informatie?
Neem contact op met Iris Droog >